11/10/13

La Mocadorada del 9 d´octubre

La Mocadorada del 9 d’octubre, diada de Sant Donís, és un costum originari de la ciutat de València que consisteix en regalar a la persona estimada un mocador ple de dolços de massapà amb la forma d'elements propis de la pirotècnia i de les fruites i hortalisses valencianes.
 Origen de la festivitat
 La llegenda explica que quan el rei En Jaume va entrar a València el 9 d’octubre de 1238 després d’una estratègia de reconquesta que havia durat molts anys, els habitants de la ciutat van oferir a la seva esposa, la reina Violant d’Hongria, com a ofrena i senyal d’apreci, les fruites i verdures de l’horta valenciana en un plat de ceràmica embolicat dins de mocadors de seda. El Nou d'Octubre, que coincidia amb la diada de Sant Donís, patró dels forners i pastissers, va començar a ser commemorada a partir de 1331 com a data de fundació del Regne de València i des d’aleshores s’ha anat celebrant sense interrupció. Des dels segles XV al XVIII, les festes de l’entrada del rei a la ciutat foren molt populars i consistien en el llançament d’uns coets especials, anomenats “piulets i tronadors”, des del terrat de molts edificis i especialment des de l’actual Palau de la Generalitat Valenciana. Amb l’arribada de Felip V, però, s’aboliren tots els furs valencians i amb ells les festes del Nou d’Octubre, així com altres costums valencians. La història explica que, aleshores, el Gremi dels Mestres Sucrers de la Ciutat i Regne de València, que agrupava els pastissers i confiters valencians, s’empescaren una manera de poder seguir celebrant la festa en honor al seu patró i al mateix temps diversificar la seva oferta. Per això, crearen la mocadorà: uns postres dolços que imitaven la forma dels piulets i tronadors i de les fruites i hortalisses.
 ........................................................................................................................

 Els pares de Zoe, la nosta companya de tercer, van vindre a l´escola per a ensenyar-nos com es fa la mocadorada amb  fruits de massapà. Moltes gràcies Gema i JuanFer sou uns confiters de categoria!!